Szakmai beszámoló a Fényfürkészek Felfedező-Hete projektrőlSzervezetünk - a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályával és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium együttműködésével - 2015 elején nyújtott be pályázatot és nyert támogatást a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös, NTP-MTI-14 azonosítójú „A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben” című pályázati felhívásán.Projektünk, a Fényfürkészek Felfedező-Hete, fiatal, 8 és 13 év közötti, erős természettudományi érdeklődéssel rendelkező diák tehetséggondozását tűzte ki célul a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan, egyhetes nyári interaktív napközi keretében.

A projekt során a diákok megismerkedhetnek a fény sokszínű szerepével életünk során, s gyakorlati szakemberek segítségével maguk is kipróbálhatják felhasználását, alkalmazását.

A témahét tapasztalatait az alábbiak szerint foglalhatjuk össze.

I. napII. nap

III. nap


IV. napV. nap
Zárórendezvény - Múzeumok Éjszakája

A témahét első napján fénnyel kapcsolatos kísérleteket végeztünk el, megvizsgáltuk miként látnak az állatok összetett szemüknek köszönhetően, hogyan lehet egy vödörből és celofánból víz felhasználásával nagyítót készíteni és elkészítettük magneveldénket: a gyerekek cipősdobozokba zárt magvak segítségével azt vizsgálhatják, miként hatnak az eltérő fényviszonyok a növények növekedésére.

A résztvevők érezhetően nyitottabbá váltak a fizikai kísérletek végzésére.

Délután látogatást tettünk a pécsi Planetáriumba, ahol Gyenizse Péter tartott számunkra átfogó bemutatott az univerzum felépítéséről, a fény szerepéről a csillagászatban és az egyes teleszkópok, távcsövek tulajdonságairól.

A diákok megismerhették a tudományos ismeretgyűjtés legfontosabb jellemzőit.


Témahetünk második napján különböző kísérleteken keresztül ismerkedhettek a diákok a fény tulajdonságaival.
A délelőtt folyamán Sebestyén Zoltán, a Csodák Pécsi Palotája képviseletében tartott nekünk egy interaktív fizikaórát, amelyen számos a fénnyel kapcsolatos kísérletet felvonultatott.
A résztvevők hatalmas, lapos lencsékkel is összegyűjthették a fénysugarakat, azon túl, hogy a kezük és egy papírlap segítségével "lyukat csináltak a kezükbe", tehát a szem észlelési tulajdonságait kihasználva olyan helyzetbe hozták kezüket, mintha az egyik oldalról lyukas lenne.

A délután folyamán meglátogattuk a pécsi Leőwey Gimnázium felújított laborját, ahol a diákok párokban fénytani kísérleteket próbálhattak ki, majd egy fénykábel segítségével két méterről is elolvashatták egy tankönyv legkisebb betűit.

A nap végén meglátogattuk a pécsi Csontváry Múzeumot, melyben Pál Rita illusztrátor szakértőnkkel azt vizsgáltuk a művész miként használja a színeket fény és árnyék ábrázolására.
Témahetünk harmadik napján a diákok a fény természeti hatásaival, élőlényekkel kapcsolatos tulajdonságaival ismerkedhettek meg. Délelőtt Völgyi Sándor tartott nekünk bemutatót a fény fényképezésben betöltött szerepéről, s áttekintettük a projektor, mikroszkóp és fényképezőgép fénytani működését. A gyerekek kipróbálhatták egy igazi természetfotós felszerelését, többek közt a lessátrat.

Varga Ágnes pedig előadást tartott a biolumineszcencia témakörében - az élő szervezetek által termelt fény élettani hátteréről és szerepéről. A diákok közelről is megtekinthették a mikroszkópoknak köszönhetően az egyik leghíresebb világító élőlényt, a szentjánosbogarat.


A délután során a résztvevők már a gyakorlatban próbálhatták ki a megszerzett ismereteket: a Tettyén önálló természetfotózásba és - ábrázolásba kezdtek.Témahetünk negyedik napján a résztvevők naprendszer-modellt készítettek, törekedve a valósághű ábrázolásra. A modell a zárórendezvényen kerül kiállításra.
A továbbiakban kaleidoszkópot gyártottak a lelkes csapatok, mellyel ismét a fénytörést vizsgáltuk közelebbről.

Délután a résztvevők Pál Rita segítségével vizsgálták meg a fény költészetben és meseirodalomban való megjelenését.

Az este folyamán a gyerekek szüleik társaságában látogatást tettek a Zselici Csillagos-égbolt Parkba, amely egyike Európa legelső hasonló parkjainak.
A hangulatos kiránduláson a túravezetők segítségével teljes sötétségben róhatták a Zselic ösvényeit, kipróbálhatták a modern csillagvizsgálót és útjuk során szentjánosbogarakkal is találkozhattak.


Témahetünk utolsó napján a gyerekek elkészítették periszkópjaikat, mellyel hatalmas "csata" kezdődött a kertben.
A szakmai programot vetélkedő zárta, melyben a résztvevők háromfős csapatai vettek részt és az egész héten megszerzett tudásanyag rögzülését jelezte vissza. A diákok nagyon jól teljesítettek. A vetélkedő után ajándék- oklevélátadás követte, 

A délután folyamán a gyerekek árnyábrázolásba kezdtek Pál Ritával, melyből izgalmas állatkák és szörnyek születtek árnyjátékként.

A délutánt lázas készülődés zárta a Múzeumok Éjszakájával egybekötött zárórendezvényre, melyen a diákok munkái is kiállításra kerülnek.Témahetünk zárásaként a Múzeumok Éjszakája keretében rendezvényt tartottunk, melyen lelkes résztvevőink átvették szerepünket: ők végezték az ismeretterjesztést az általuk a héten elkészített, fénnyel kapcsolatos bemutatótárgyak segítségével. 

A látogatók fluoreszkáló festékkel mécseseket festhettek és az este folyamán előadást hallgathattak meg a fényszennyezés hatásairól Hohmann Balázs projektvezető tolmácsolásában.
A projekt teljes sikerrel zárult, a résztvevő gyermekek és mi magunk is sok-sok élménnyel, új tapasztalattal és ismerettel gazdagodtunk. A projekt hatására a diákok nagy többsége természettudományokhoz kapcsolódó életpályán tervez magának - melyhez a jövőben is igyekszünk minden segítséget megadni.
A teljes programsorozat tapasztalatait kiadványba adjuk közzé, amely alább letölthető formátumban megtalálható.
Köszönjük minden résztvevő lelkes munkáját!


Csapatunk

SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Ċ
Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:28 Dr. Balázs Hohmann
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:20 Dr. Balázs Hohmann
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:20 Dr. Balázs Hohmann
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:20 Dr. Balázs Hohmann
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:19 Dr. Balázs Hohmann
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:20 Dr. Balázs Hohmann
ċ

Megtekintés
  2015. júl. 29. 4:20 Dr. Balázs Hohmann
Comments